European Powers of Construction (EPoC) 2012

Jaarlijks performance overzicht van de grote beursgenoteerde Europese bouwbedrijven

European Power of Construction 2012In de ranking van EPoC 2012 (o.b.v omzet) is Frankrijk wederom als sterkst vertegenwoordigd met vier bouwbedrijven, waaronder de nr. 1 Vinci en nr. 3 Bouygues. Nr. 2 is het Spaanse concern ACS. Twee Nederlandse bouwers staan in de top-20. Koninklijke BAM bezet de dertiende plek. VolkerWessels zou, als grootste niet-beursgenoteerde bouwbedrijf van Europa, een achttiende positie innemen in de top-20.

Vooruitzichten

EPoC 2012 gaat in op de vooruitzichten van bouw-investeringen in de EU. Op korte termijn zijn deze somber, maar in 2014 wordt een groei voorspeld. In sommige landen is ook voor 2013 al een groei geprognosticeerd.

Diversificatie: hogere marges op niet-bouwactiviteiten

De grote Europese bouwbedrijven genereren in 2012 circa een kwart van hun totale omzet met niet-bouw activiteiten zoals dienstverlening, installatietechniek, telecom en concessies. Bouwers halen hogere winstmarges op deze niet-bouwactiviteiten dan op de traditionele bouwactiviteiten. Voor de Nederlandse bouwers geldt dat BAM, ten opzichte van de grote Europese concurrenten, nog relatief weinig omzet uit niet-bouwactiviteiten genereert.

Internationalisering: kansen in het buitenland niet eenvoudig te verzilveren

De grote Europese bouwers realiseren meer dan de helft van hun omzet buiten hun nationale thuismarkten. Vooral Spaanse bouwers, zoals ACS, FCC en Acciona, hebben de afgelopen jaren, onder druk van de recessie op de thuismarkt, hun activiteiten buiten Spanje uitgebreid. Kansen in het buitenland zijn echter niet eenvoudig te verzilveren. Nieuwe markten bieden veel uitdagingen.

Download het rapport "EPoC 2012: European Powers of Construction" (pdf)

Deel dit bericht: