Internationale bouwconcerns grote dreiging voor nationale bouwers

Aantal overnames hoger, transactieomvang lager

07 december 2012

Het aantal overnames in de Europese bouwsector stijgt naar verwachting vanaf dit jaar, in 2011 was nog een daling te constateren. Er wordt wel een duidelijke afname in de gemiddelde transactieomvang geconstateerd. Daarnaast zien we een opmars van internationale bouwconcerns, met name uit Zuid- en West-Europa, die het voorzien hebben op PPS projecten en ook op relatief kleinere werken in Noord-Europa. Door deze extra concurrentie komen nationale bouwers, en de middelgrote in het bijzonder, in nieuwe problemen met als gevolg dat het aantal faillissementen en overnames verder zal toenemen. Dit blijkt uit de jaarlijkse “Deloitte European M&A Construction Monitor”.

De Monitor laat zien dat er in Europa in 2011 104 overnamedeals werden gesloten, in 2010 waren dit er nog 144. Voor het jaar 2012 wordt naar alle waarschijnlijkheid het niveau van 2010 weer behaald. "We zien dat grote bouwbedrijven zich richten op het overnemen van kleinere bedrijven in nieuwe geografische markten en/of marktsegmenten", aldus Jurriën Veldhuizen, partner van Deloitte Real Estate. "De opkomst van de internationale bouwers richting onder andere Nederland komt vooral doordat hier nog werk is, denk aan het toenemende aantal PPS-projecten. Veel grote bedrijven nemen ook kleinere opdrachten aan, de markt is kleiner geworden vandaar een stijging van het aantal faillissementen."

Noord-Europa
Europa laat een divers beeld zien in de ontwikkelingen die de bouwsector doormaakt. De bouwsector in de Noord-Europese landen lijkt minder last te hebben van de crisis. Dit maakt het een interessante markt voor overnames en joint ventures. "De lage werkloosheidcijfers, de sterke bevolkingsgroei en de verhoogde overheidsinvesteringen in infrastructuur helpen de bouwbedrijven aan stabiele omzet of lichte groei op infra gebied", meent Kees Zachariasse, partner Deloitte Real Estate en M&A".

West-Europa
In het westen van Europa is de overnameactiviteit beperkt. De geregistreerde overnames liggen met name op het gebied van diversificatie naar meer winstgevende en/of stabiele (sub)segmenten als onderhoud en renovatie. Als we naar Nederland kijken, is over 2011 een investeringsgroei van 4% te zien. Een mooie ontwikkeling gezien de negatieve groei van -8% in 2010. "Deze groei zet zich de komende tijd echter niet door", aldus Veldhuizen. "De grote Europese bouwbedrijven kijken internationaal naar mogelijkheden, ver buiten Europa. We voorzien een nieuwe golf van reorganisaties binnen de bouwsector."

Zuid-Europa
Zuid-Europese bouwers hebben veel last van de economische crisis in de eigen landen. Deze bouwers, kijken naar het noorden van Europa aangezien de markt daar zich lijkt te stabiliseren. De opkomst van de internationale bouwbedrijven uit deze landen zorgt echter wel opnieuw voor druk op de marges, waardoor dit weer overnames en verdere diversificatie in de hand werkt. "Verder richten Zuid-Europese bouwers zich vooral op de florerende bouwmarkten in Latijns Amerika, Midden-Oosten en Australië", aldus Zachariasse.

Lees de complete Deloitte European M&A Construction Monitor.

Deloitte European M&A Construction Monitor
De Deloitte European M&A Construction Monitor kijkt jaarlijks naar de ontwikkelingen van de Europese bouwbedrijven op de fusie- en overname markt in Europa.

Deel dit bericht: