CFO’s iets positiever, maar blijven voorzichtig

05 november 2012

Het derde kwartaal van 2012 zijn de corporate CFO’s van Nederland iets positiever geworden over de vooruitzichten van de eigen financiële resultaten. Waar in het vorige kwartaal net zoveel CFO’s positief als negatief oordeelden over de toekomst, is men nu voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2011 per saldo weer positief over de vooruitzichten van de eigen organisatie(+26%).

Grafiek CFO Survey 05112012

Afbeelding: Netto percentage van de CFO's die optimistischer zijn over de financiële vooruitzichten van hun organisatie in vergelijking met drie maanden terug (bron: The Dutch Deloitte CFO Survey, 2012 Q3 results)

Organische groei wordt door de meeste CFO's (56%) nog steeds gezien als de belangrijkste prioriteit voor de komende twaalf maanden maar ligt wel aanzienlijk lager, ten opzichte van een kwartaal eerder, toen bijna driekwart organische groei als belangrijkste groeistrategie bestempelde. Andere strategieën zoals het introduceren van nieuwe producten blijft redelijk stabiel met 37%. De verwachting dat de CFO de komende twaalf maanden nieuw personeel aantrekt is gedaald naar 7%.

"De duidelijke verkiezingsuitslag van 12 september en positief nieuws uit de eurozone dragen waarschijnlijk bij aan dit licht positieve sentiment. De CFO zoekt stabiliteit en zekerheid en de voornoemde signalen lijken hieraan bij te dragen. Ondanks dit positivisme blijft de CFO voorzichtig en terughoudend als het aankomt op het doen van bijvoorbeeld nieuwe investeringen. Men koerst op stabiliteit en risicovolle investeringen passen daar niet in", aldus Jan de Rooij, partner CFO Programma bij Deloitte.

Uitgeven van obligaties populairste financieringsvorm

De kosten en beschikbaarheid van krediet blijven onder druk staan. De beschikbaarheid blijft laag en de kosten van krediet hoog, hoewel deze kosten wel als minder hoog ervaren worden. In het tweede kwartaal gaf de CFO aan dat alle vormen van financiering (bancair, aandelenemissie, obligaties) minder populair waren, maar in het derde kwartaal verbetert dit iets. De voorkeur voor financieringsvorm blijft wel onverminderd voor het uitgeven van obligaties. 

Wilten Smit, managing partner bij Deloitte Financial Advisory Services zegt hierover: "Voor grote ondernemingen is het uitgeven van obligaties relatief goedkoop en beter beschikbaar dan voor kleine ondernemingen. Het uitgeven van aandelen blijft onaantrekkelijk voor de CFO gegeven de waardering van de meeste ondernemingen"

Fusie- en overnamemarkt laag

De verwachtingen voor de fusie- en overnamemarkt voor de komende twaalf maanden is redelijk constant gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Nu verwacht 45% een toename van fusie- en overnameactiviteit ten opzichte van 41% in het tweede kwartaal.

"De grote corporates hebben momenteel veel cash maar zijn tegelijkertijd gericht op stabiliteit en organische groei, grote overnames passen niet in deze strategie. Wel wil de aandeelhouder groei zien, om hieraan te voldoen kiezen de ondernemingen voor kleine overnames of in sommige gevallen voor noodzakelijke strategische overnames. Daarnaast is de hoeveelheid financiering voor private equity nog steeds relatief beperkt. Er worden nog steeds overnames uitgevoerd, maar het blijft ingewikkeld om transacties te closen," aldus Smit.

Deloitte CFO Survey
De CFO Survey is een initiatief van Deloitte Nederland en wordt nu voor de vijftiende keer uitgegeven. Het onderzoek wordt ieder kwartaal gehouden onder Corporate CFO's en volgt de financieel economische trends in de corporate markt. Dit onderzoek betreft het derde kwartaal van 2012 en vond plaats tussen 13 september en 8 oktober 2012.

Download de CFO Survey

 

Deel dit bericht: