Commissaris De Jong: 'Tone at the top is misschien wel het belangrijkste stuurinstrument'

De Toekomst van Toezicht

In de tweede editie van Toekomst van Toezicht gaat Jan Maarten de Jong in op de rol van commissaris bij het toezicht op risico's. Jan Maarten de Jong, commissaris bij onder andere Nutreco en AON, stelt dat de risicoparagraaf in het jaarverslag lang een papieren tijger is geweest. Maar: 'Bij veel bedrijven zijn beginnen er nu risicocommissies te komen. De business- en risicomanagers praten daarin met elkaar, definiëren welke risico's er besproken moeten worden, en doen daar uitspraken over', aldus De Jong.

Ook gaat De Jong in op de rol van de accountant. Hij pleit hierin voor een bredere rol van de accountant als het gaat om het voorzien van industrie specifieke informatie: 'Natuurlijk, over een individueel geval kan en mag geen informatie worden verschaft, over trends en ontwikkelingen des te meer'.

Lees het verhaal van Jan Maarten de Jong in de tweede editie van Toekomst van Toezicht

Jan Maarten de Jong

Jan Maarten de Jong (1945) volgde een loopbaan in de bancaire wereld, en werd uiteindelijk lid van de raad van bestuur van ABN Amro. Momenteel is hij commissaris bij onder meer Heineken en het Ierse Cement Roadstone Holdings. Hij is voorzitter van de raad van commissarissen bij Nutreco en Aon.

Deel dit bericht: