Commissaris Leon van den Boom: 'We zijn er niet om te inspireren'

Commissarissen zijn er om toezicht te houden, te functioneren

De Toekomst van Toezicht 

Leon van den Boom staat in de tweede editie van Toekomst van Toezicht uitgebreid stil bij het one tier board model: 'Het lijkt me een vorm van governance die behoorlijk inspeelt op de problematiek waarmee ondernemingen tegenwoordig worden geconfronteerd. Je bent nauwer betrokken, en dat kan een behoorlijke verandering in de dynamiek van een bedrijf met zich meebrengen'.

Van den Boom, commissaris bij onder meer RFS Holland Holding, OAD Group en Jumbo Supermarkten, gaat verder in op het lastige aspect van monitoring van tone at the top. 'Het is niet eenvoudig om dat structureel te doen, maar je moet een poging wagen. De remuneratiecommissie heeft daar een duidelijke rol in; de reikwijdte van haar opdracht moet dan wel aanmerkelijk breder zijn dan normaal'. Hij besluit: 'Maar waar het feitelijk om gaat is dat je incidenten voorkomt. Zorgvuldige selectie, in combinatie met voldoende durf om in te grijpen, is hier het recept'.

Lees het verhaal van Leon van den Boom in de tweede editie van Toekomst van Toezicht


Leon van den Boom

Leon van den Boom (1952) is bedrijfseconoom en registeraccountant. Hij werkte bij de University of Washington, ABN Bank, Van de Bunt adviseurs, Van Den Boom Groep en NIB Capital en is sinds 2003 werkzaam als zelfstandig adviseur. Hij is voorzitter van de raad van commissarissen bij FD Media Groep en is daarnaast commissaris bij RFS Holland Holding (Wehkamp), OAD Group, Jumbo Supermarkten en Metalcorp Group

Deel dit bericht: