Commissaris Van Lier Lels: 'De accountant is veel meer een sparringpartner aan het worden'

De Toekomst van Toezicht

De rol van commissarissen is aan het veranderen stelt Marike van Lier Lels in het interview in de Deloitte uitgave 'Toekomst van Toezicht'. Marike, commissaris bij onder andere KPN, Reed Elsevier, TKH Group en USG People, zegt dat commissarissen steeds meer bij het strategieproces betrokken zijn. Vroeger werd de strategie gepresenteerd en kon je als commissaris 'ja' of 'nee' zeggen. Nu leveren we al in eerdere fases input.

De blik van de commissaris is vooral gericht op de lange termijn en tegen dat licht kijkt de commissaris ook naar de risico's.

'Tussen wat uiteindelijk in de risicoparagraaf en hetjaarverslag wordt opgeschreven, en wat er allemaal in de praktijkbesproken wordt, zit een groot verschil.'

Van de accountant verwacht van Lier een signaleringsfunctie als het gaat om het risicomanagementproces. Een impressie op basis van zijn eigen ervaring binnen de organisatie. Ook als het gaat om het in kaart brengen van risico's.

Van Lier zegt dat de samenwerking tussen de accountant en de raad van commissarissen hechter wordt. We werken meer en frequenter samen. Naast de controle, die blijft, ontwikkelt de accountant zich steeds meer als een sparringpartner.

Lees het interview met Marike van Lier Lels 


Marike van Lier Lels

Marike van Lier Lels studeerde af aan de Technische Universiteit Delft in 1986. Sindsdien heeft zij meerdere posities in het bedrijfsleven bekleed. Zo werkte zij bij onder andere Van Gend en Loos en Schiphol Groep. Op dit moment is zij commissaris bij onder meer KPN Reed Elsevier, TKH Group en USG People.

Deel dit bericht: