Singularity: 10 technologieën die leiden tot radicale innovatie voor iedereen

Auteur: Wassili Bertoen en Yuri van Geest08 november 2013

Wat als iedereen veel goedkoper, veel betere persoonlijke gezondheidszorg krijgt via slimme pillen? Als alle colleges wereldwijd gratis te volgen zijn? Als in het International Space Station alle reserveonderdelen ter plaatse in de ruimte geprint kunnen worden? En onze auto’s geen schade en ongelukken meer veroorzaken? Science Fiction? Wat betekent dat voor de business modellen van gezondheidszorg, verzekeringen, logistiek en voor Intellectual property?

Singularity University betoogt dat exponentiële groei van technologie de komende jaren onze industrie, bedrijven en onze levens op zijn kop gaat zetten. Anders dan vroeger, omdat er nu tien technologische revoluties tegelijkertijd opkomen, die elkaar ook nog eens onderling sterk gaan beïnvloeden door nieuwe combinaties aan te gaan. Een voorbeeld is een mobiele telefoon die DNA-tests kan uitvoeren via een portable Lab-on-a-Chip device. Dit is een combinatie van biotech, nanotech, cloud en mobiel met als gevolg dat mensen nu zelf zonder het hele zorgsysteem kunnen zien of zij AIDS, malaria TB, kanker, SOAs of suikerziekte hebben. Binnen 1 uur, 99% accuraat en voor 1 euro per test.

Singularity University is opgericht door onder andere NASA, Google, Cisco en Autodesk en wil mensen bewust maken van het feit dat de ontwikkeling van nieuwe technologie op dit moment een versnelling bereikt. De tien technologieën die deze exponentiële groei aanjagen zijn: (1)Bio-, (2) Neuro- & (3) Nanotechnologie, (4) Sensoren, (5) 3D printing, (6) Nieuwe energiebronnen, (7) Robotics, (8) Drones, (9) Mobile en (10) Artificial Intelligence.

Waarom een versnelling?
Dat er nu een versnelling plaatsvindt, komt door de toegenomen hoeveelheid wetenschappers en beschikbare data. Ook de online cultuur van openheid en delen werkt exponentiële groei in de hand. Technologieën worden sneller accuraat en toepasbaar en gaan met elkaar samenwerken en elkaar dus versterken. Nieuwe technologieën verdubbelen veelal hun capaciteit binnen 12 of 24 maanden, ofwel halveren hun kosten in 12 of 24 maanden. Gevolg is dat onder meer sectoren als Ruimtevaart, Onderwijs, Mobiliteit en Gezondheidszorg een grote verandering zullen ondergaan.

Onderliggende wetmatigheid is Moore's Law, ofwel de verdubbeling van ICT-componenten elke 18 maanden die sinds 1960 opkomen (sommigen beweren zelfs sinds 1900). Dit betreft bandbreedte, processorkracht en opslagcapaciteit. Moore's Law gaat nu van de digitale wereld van bit naar de echte wereld van atomen (3D printers), genen (DNA printers) en neuronen (optogenetica). Oftewel, IT komt nu in of op alle fysieke producten, levende organismen en hersenen. Alles wordt informatie en digitaal, net zo exponentieel en overvloedig zoals het internet zelf de laatste 20 jaar onze levens heeft veranderd. Dit leidt tot een convergentie en symbiose van de digitale wereld en de echte wereld, van mens en machine, van biologie en technologie. De technologie zal de komende 20 jaar in toenemende mate in ons lichaam komen.

Hoe werkt dat dan?
Zo kunnen wij door middel van biotechnologie de genetische code van onszelf maar ook van alle organismen om ons heen lezen. Partijen zoals 23andme kunnen op basis van ons DNA precies zien voor welke ziektes wij vatbaarder zijn en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan met een gepersonaliseerd advies. In 2013 hebben wij al 1.000.000 menselijke DNA profielen in hun database, in 2015 zijn dat er waarschijnlijk al 10 miljoen. Zo ontstaat een nieuw Facebook maar dan met een DNA-profiel in de kern. Daarnaast kunnen we niet alleen veel meer analyseren maar ook oneindig DNA creëren / schrijven. Dit wordt ook wel synthetische biologie of DNA synthese door middel van een DNA-printer genoemd. Synthetische biologie heeft grote invloed op de zorg (vaccins), landbouw (genetisch gemodificeerd voedsel) en energie (tweede en derde generatie biofuels op basis van algen). We kunnen in toenemende mate DNA-code remixen en nieuw leven creëren waarbij eigenschappen kunnen worden geremixt. 

Doordat computers steeds sneller worden, kunnen we ook meer data aan. Door nanotechnologie kunnen we steeds kleinere chipjes maken die zo klein zijn dat we ze met een medicijn ons lichaam in kunnen sturen. Door sensoren kunnen deze medicijnen ook hun omgeving analyseren waardoor deze op het juiste moment hun werk kunnen doen. Deze zelfde sensoren vergemakkelijken ook ons leven thuis en in de auto door te detecteren wanneer we moe zijn, als de lucht in onze omgeving verslechterd of vervuild is, of dat we niet thuis zijn zodat de verwarming lager kan. Sensoren bestaan al langer. Genetisch gemodificeerd voedsel ook. De versnelling wordt veroorzaakt door de combinatie van de technologieën en het feit dat ze elkaar tot ongekende hoogte van geavanceerdheid brengen.

3D-printing revolutie
Een van de technologische ontwikkelingen, de 3D-printer, is in 5 jaar tijd van 50.000 euro in prijs gedaald naar minder dan 1.000 euro. En als het de consument bereikt, gaat een trend meestal hard zoals de PC-revolutie eerder al heeft aangetoond. Dan komen er veel meer toepassingen. Van R&D-labs naar bedrijven naar retail naar thuis naar mobiele devices. Iemand maakt ergens in de wereld een design, zet dat online en jij print het thuis of met een meer gespecialiseerde printer in de buurt uit. Denk hierbij aan kunstenaars die nieuwe sieraden ontwerpen en verkopen via websites zoals Shapeways. Of architecten die zelfs complete huizen kunnen printen met de D-Shape printer.

Wat gaat de 3D-printer betekenen voor de maakindustrie? Voor de logistieke sector? Voor duurzaamheid? En voor copyrights op fysieke producten? Dat deze technologische ontwikkelingen echter niet alleen positieve effecten hebben, wordt geïllustreerd door de mogelijkheid om een werkend geweer te printen, enkel door het downloaden van een CAD-bestand, iets wat een grote impact heeft op de huidige wapenwet.

Gevolg: Netwerken effectiever dan hiërarchieën
Wat hierboven beschreven staat leidt tot exponentieel snel veranderende systemen en omgeving. Vroeger was de wereld eenvoudiger: lokaal, lineair en er was sprake van veel schaarste. We gaan nu nog veel meer naar een wereld die mondiaal is (alles beïnvloedt alles), exponentieel en overvloedig. Overvloed in water, voedsel, energie, communicatie, informatie, onderwijs en gezondheid. Onze organisatiestructuren zijn echter nog steeds gericht op lineaire veranderingen. Dat knelt meer en meer. Of zoals beroemde veranderkundige Kotter het zegt in een interview met Ben Tiggelaar: "We moeten van 'projectmatige vernieuwing' naar 'doorlopende vernieuwing'" en 'voor verandering hebben we netwerken nodig, geen hiërarchieën.' 

LEAN startup
Bovenstaande zien wij terug in de mondiale innovatie- en managementbeweging: Lean Startup. Om sneller en efficiënter te innoveren heeft Singularity University de LEAN startup methode van Eric Ries omarmd. Hierbij staat centraal: het klantgerichter, sneller, goedkoper en iteratiever ontwikkelen, met als doel om maximaal te leren in een zo kort mogelijke tijd (data gedreven innovatie). Continuous deployment is key, oftewel continu doorontwikkelen en innoveren. Ondernemers die zich bezig houden met exponentiële ontwikkelingen ervaren onzekerheid over probleem, klant en oplossing. Volgens deze aanpak ga je niet eerst een jaar met techneuten in een loods zitten sleutelen, maar ga je zo snel mogelijk met een divers team je ideeën aan de toekomstige gebruikers toetsen. Assumpties worden direct gevalideerd, gevolgd door snelle ontwikkeling van een product.

Op 20 november 2013 is Peter Diamandis, CEO en oprichter van de X-Prize Foundation en mede-oprichter van de Singularity Universityuitgenodigd door Deloitte en Singularity University NL om te komen spreken tijdens de Executive Edge Sessie. Hij zal daar met CEO's uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven spreken over exponentieel groeiende technologieën en hun business impact. 


Yuri van Geest (Dutch Ambassador Singularity University) & Wassili Bertoen (Managing Director Center for the Edge Europe)

Meer lezen en zien? 
Gezondheidszorg: 'Medici zijn er stellig over. We staan aan de vooravond van een revolutie van slimme pillen, toegesneden op het individu. Meer kans op genezing, minder bijwerkingen'  Financieel Dagblad, 19 januari 2013.

Onderwijs: 'Massive Open Online Courses (MOOC's) kunnen studenten van over de hele wereld in staat stellen vanachter hun computer hoogwaardig onderwijs te volgen aangeboden door grote gecertificeerde kennisinstellingen. In Nederland lopen we flink achter hierbij.' Scienceguide, 29 november 2012.

Mobiliteit: 'Google heeft bekendgemaakt dat zijn autonome auto's al 400.000 testkilometers gemaakt hebben. Daarbij zijn tot dusver geen ongelukken gebeurd. Wat betekent een zichzelf sturende auto voor autoverzekeringen, voor duurzaamheid, voor veiligheid, voor privacy, voor ontspanning?' Tweakers, 8 augustus 2012.

Ruimtevaart: 'De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besteedt een kwart miljoen dollar aan het testen van een 3D-printer die in de ruimte kan werken. Hierdoor moet het International Space Station (ISS) zelfvoorzienend worden in reserveonderdelen' NU Zakelijk, 12 december 2011.

Deel dit bericht:

Reacties

  • André Leinarts (18-02-2013)

    zie dit helaas nu pas, na 24 jan. Erg goed om onderwerpen in samenhang te bekijken en om de impact van een onderwerp/technologie ook te bezien in breder perspectief. al eens een blogje gemaakt over 3D printing op Ambtenaar 2.0 http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blog/show?id=2094330%3ABlogPost%3A155333 Het groot worden van 3D printing zal m.i.vooral afhangen van het reduceren van de kostprijs per product. Daarna kan het snel gaan met de impact op andere disciplines.

  • Peter Grond (24-01-2013)

    Dat er op dit moment grote veranderingen plaats vinden kan niemand ontkennen maar dat er een special versnelling plaats vind is niet correct. De paradigma shifts volgen een perfecte exponentiele groei: http://en.wikipedia.org/wiki/File:ParadigmShiftsFrr15Events.svgDaarnaast ligt Moores Law niet ten grondslag aan dit fenomeen (de paradgima shifts begonnen al miljarden jaren eerder) maar is wel een voorwaarde voor de huidige vernaderingen.

Laat een reactie achter:


Contact

$node/name
Wassili Bertoen
Director Center for the Edge Europe
+31 (0)6 21 27 22 93
I have a passion for stimulating people to explore new opportunities. I founded the Deloitte Innovation BV in 2008. In 2013 I founded Deloitte Center for the Edge Europe. We say: 'your future business is already on the edge of your current business'. We are the innovative front end of Deloitte and publish the newest business model trends on the edge. We help executives become aware of & profit from these new opportunities. Still on board? Invite me and I’ll be the crazy enthusiast I usually am.